דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
לוגו חיל הטכנולוגיה והאחזקה לוגו עמותת חיל הטכנולוגיה והאחזקה
[temp]
ינואר
פבר.
מרץ
אפר.
מאי
יוני
יולי
אוג.
ספט.
אוקבר
נוב.
דצמ.
הזנת אירוע חדש חיפוש בטיימליין התאריכים המסומנים בכתום כוללים אירועים

סיפור שירותו של רס''ב במילואים אליהו משאש

מאת: ניסים קלו

תאריך עלייה לאתר: 06/11/2017

תאריך האירוע:

מספר צפיות: 1965


''נגדים מספרים'' - רס''ב במילואים אליהו משאש

פרוייקט ''נגדים מספרים'' – רס''ל לידור עבד מיחידה 209 מראיין את רס''ב אליהו משאש שפרש לאחר 25 שנים מצה''ל בשנת 2005 ובתפקיד בוחן מכונאות טנק מרכבה בימ''ח. אליהו השתחרר מצה''ל בדצמבר 2005, בדרגת רס''ב ובתפקיד בוחן מכונאות טנק מרכבה בימ''ח. לפני שהשתחרר מצה''ל, למד אליהו גישור וקידושים וכיום הוא לומד ב'כולל'.

פרוייקט ''נגדים מספרים'' מביא את סיפורו של חיל הטנ''א במרוצות השנים דרך עיניהם של נגדי החיל לדורותיהם. סיפור זה שזור עם התפתחותו של החיל דרך האתגרים המבצעיים היחודיים בהם עסקו נגדי החיל וביניהם רס''ב אליהו משאש.

רקע כללי

אליהו משאש נולד בישראל, בשנת 1962 בבית החולים 'העמק' שבעפולה. הוא למד בבית הספר התיכון 'אורט' עפולה במגמת מכניקה עדינה. כיום, מתגורר אליהו בעיר צפת, הוא אב לארבעה ילדים - בן ושלוש בנות וסב לשני נכדים.

אליהו השתחרר מצה''ל בדצמבר 2005, בדרגת רס''ב ובתפקיד בוחן מכונאות טנק מרכבה בימ''ח. לפני שהשתחרר מצה''ל, למד אליהו גישור וקידושים וכיום הוא לומד ב'כולל'.

שירות צבאי

אליהו התגייס לצה''ל ב-21/07/81 ועבר טירונות בבט''ר חתם כללי בשומרון. במסגרת הכשרת היסוד, עבר אליהו קורס מכונאי טנקים 'שוט קל' ואחריו שובץ ישירות בגדוד 74.

מסלול השירות

  • בתחילת שירותו, שירת אליהו כמכונאי טנקים שוט קל פלוגתי בין השנים 1983-1981.
  • בין השנים 1983- 1989 שירת כסמל טכני פלוגתי, תפקיד שתיאר כמאתגר ובמסגרתו היה אחראי להכשרות של פלוגות שלמות.
  • מנהל עבודה גדודי, תפקיד שבד''כ ממלא נגד בדרגת רנ''ג, הוא שירת בתפקיד זה עד לשנת 1996. תפקיד זה כולל אחריות גדולה, במסגרתו סייע לקצין החימוש בניהול, אחזקה וכשירות הטנקים.
  • בין השנים 1996- 1998 למד אליהו לימודים אקדמאים בנושא גישור וקידושים.
  • בשנת 1998 הוא שובץ מחדש ליחידת ימ''ח עד לשחרורו מצה''ל בשנת 2005.

אליהו סיפר שבכל התפקידים החיילים היו צריכים דמות סמכותית ותומכת שתיתן פתרונות בזמן אמת, אדם שיסייע בגיבוש המחלקות. תרומתו ליחידה הייתה השאיפה לכשירות  תמידית ומוכנות הגדוד לכל מצב שיידרש.
בנוסף ציין, שתרומתו לפקודיו הייתה תמיד דוגמא אישית, רצון לפתרון תקלות בדרך המהירה והטובה, אוזן קשבת לחיילים, הדרכה וסיוע בכל דרך אפשרית.

בהמשך סיפר אליהו שהתפקידים בגדוד היו ללא ספק מאתגרים, החל ממלחמת שלג 1 עד שרות רציף בלבנון באחזקת המוצבים, כשירות הטנקים במוצב ומבצעים בלבנון.

אליהו סיים את תפקידו בגדוד בסיפוק והרגשה טובה מאד שתרם לאורך כל השרות את המיטב שיכול היה לעשות וטען שהשירות ביחידה לוחמת מחזקת את הקשר בין החיילים למפקדים.  

חבריו לגדוד מהפלוגות היו גיורא כתבי שהיה סמל טכני ומשה פארדו שהיה חשמלאי. חבריו למחלקה הגדודית היו עופר דהרי ששירת כחשמלאי, שמעון ביטון ששירת כמפ''ט וכמובן, היו עוד רבים, התחלופה גדולה במשך השנים אולם אלו יזכרו לטובה משום שהדריכו אותו בתחילת דרכו והוא למד מהם רבות- לא רק מקצועיות אלא, גם דרך ארץ .

המפקדים המשמעותיים שיזכרו לטובה אצל אליהו הם המג''ד עמירם לוין  המג''ד צביקה אביגדור, מאיר דגן מח''ט והמג''ד שי אביטל, אלו הם אנשים איכותיים שהיו מפקדיו ונתנו דוגמא אישית. 

אם היה מתגייס מחדש לצבא, היה חוזר אליהו בדיוק על אותו מהלך שירות בגדוד ששם נהנה והרגיש יחס הוגן, סיפוק מכל הסובבים בגדוד,  הערכה של המפקדים לכל הנעשה במסגרת האחזקה והטיפול בטנקים וגם מהאווירה הכללית של משפחה אחת גדולה שתמיד רוצה לעזור.

 

אתגרים מרכזיים בתקופת השירות

האתגרים בשירותו של אליהו היו רבים, אחד האתגרים הראשונים היה חילוץ טנק שמוביל שיירה, השביל היה צר, היה צוק מימין והטנק נעצר, הסמל הטכני התגבר על התקלה והשיירה יכולה להתקדם להמשך לחימה. המלחמה עצמה הייתה הלם ראשוני, בהמשך ראו את חשיבות המענה הטכנולוגי בכל המקצועות ואחוות צוותי האחזקה.

ברמה המקצועית, כל הזמן היה לאליהו רצון ללמוד ולהכיר מערכות חדשות, לדוגמא: טנקי המרכבה 3. הוא עסק בהדרכה לחיילים בקבלת הטנק החדש למערך הלוחם כולל מפקדי הטנקים שקיבלו הדרכה והכרה של טנק חדיש ביותר בזמנו במערך.

 

תרומת חיל הטנ''א לביטחון מדינת ישראל בתקופת שירותך

אליהו, כנגד, תמיד הרגיש בגדוד את ההערכה של הסובבים אותו.
ההערכה, ההכרה בנעשה באחזקה ואת חשיבות הצוות המטפל ודאג תמיד לכשירות הגדוד.  התרומה של החיל הייתה וקיימת תמיד, החזרה לפעילות תוך כדי לחימה ושיגרה,  שמירה על כשרות מרבית של כלל המכשירים והכלים שיהיו תמיד מוכנים ליום פקודה.

אירוע מכונן במהלך השירות

מלחמת לבנון הראשונה הייתה עבורו אירוע מאד מכונן שבו אינטנסיביות של מופעים בזמן קצר מאד, הגעה מהירה ליעדים שאפילו המפקדים עצמם לא האמינו ושאלו לא פעם אם הטנקים שהיו פלטפורמה ישנה יגיעו לביירות. הטנקים הגיעו ופעלו בכל הגזרות בזכות אנשי אחזקה מסורים וטיפול נכון, בזמן קצר רכשו אנשי האחזקה מיומנות של שנים.

 

מאפיינים ייחודיים של חיל הטנ''א על פי חוות דעתך

לפי דבריו של אליהו משאש, חשיבותו של החייל במערך הלוחם והאחזקתי בסדנאות ומשאיות מחסני החירום הינו דבר היוצא מן הכלל, רק בצה''ל ישנו מערך שצמוד לכוח הלוחם, מחזיר לכשירות ונותן מענה מידי בדרגים השונים.

 

נפילת פקודים\עמיתים

במלחמת לבנון הראשונה  בדרך לכיבוש צור צידון התבקשו לסייע בהבאת שמנים לטנק של סמ''פ שמעון שחר ז''ל. הטנק איבד כמות שמן גדולה מן הרגיל והיה צורך למלא. הם הגיעו לטנק וסביבם הלחימה נמשכה, כאשר נתנו את פחיות השמן המפקד שמעון ז''ל אמר להם לחזור לאחור כי כל המקום בטווח ירי. הם קיבלו פקודה לתפוס מחסה, תפסו מחסה במקום קרוב ואז הודיעו בקשר שהם צריכים ללכת לפנות את הסמ''פ שרק לפני מספר דקות דיברנו איתו, זה היה נורא פגע בו טיל שהרג אותו מיד .

בהמשך הלחימה נפלו בקרב עוד לוחמים והמראות לא היו קלים כלל וכלל, למרות הכאב, הצוותים לא נפלו ברוחם והמשיכו להילחם ולדבוק במטרה. זהו דבר  המחזק את הרוח, כאשר כולם יחד ורק כך מתגברים על המכשולים. זכרם יישאר לעד, על כי מסרו נפשם להגנה על המולדת, זוהי גבורה עילאית. 

 

סיכום

אליהו התגייס לצה''ל בחודש יולי 1981, עבר טירונות בבסיס בט''ר חתם בשומרון, לאחר הטירונות שובץ בגדוד 74  בתפקיד מכונאי טנקים, בפלוגה ז חוליה טכנית, בפלוגה זו יצאנו למלחמת של''ג. אחרי המלחמה שירת תקופה בלבנון. לאחר כיבוש שדה התעופה בירות, הנקודה המרוחקת ביותר שאליה הגיעו - מחנה פליטים בורג אל ברגנה בפאתי העיר בירות. בשנת 1983 שובץ כסמל טכני בפלוגת ח. בשנת 1984 גויס לצבא הקבע ושירת בתפקיד מספר שנים. קיבל מינוי רנ''ג ומונה למנהל עבודה גדודי,  כולל קורס מנהלי עבודה בב''הד 20. בשנת 1986 ביציאה מלבנון בשיירה היה ברכב הסוגר של השיירה, הופעל מטען צד על רכב בו נסעו בעיר מארג' עיון. היו ניסים גדולים לכולם בהמשך שירותו בגדוד עד שנת 1996. בסוף השנה יצא ללימודים אקדמיים למשך שנתיים רצופות, לאחר הלימודים שובץ במחסני חרום אוגדתי. שירת בתפקיד בוחן אחסנה במקצוע אוטומטיבי מכונאות עד שנת 2005, שבסופה השתחרר מצה''ל. בסיום תפקידו קיבל במתנה ביקורת מטכלית ראשונה בימ''ח בציון טוב מאד, וידע שהוא משאיר יחידה ברמה טובה מאד, כך נאה ויאה להשתחרר ולהשאיר יחידה. הוא מודה לבורא עולם על כל מה שעבר ולכל מפקדיו ששימשו דוגמה ומופת בתפקידם.

תמונות משירותו

שתי התמונות הבאות צולמו בגדוד 74 בזמן ביקור משפחתי שנערך בערב שבת של תורנות בבסיס.

שתי התמונות הבאות צולמו בשלג בחרמון, באחזקת קו דמירה על המטילים רכבל תחתון ועליון.

 תמונה זו צולמה בפלוגה ברמת הגולן בשמירה.

 


סיכום הפרוייקטור

אליהו משאש הוא דוד שלי, אח של אמא שלי. גדלתי עם ילדיו כל החיים והייתי בטוח שאני מכיר אותם היטב. כאשר הזדמנה לי האפשרות לראיין נגד מחיל הטנ''א, לא היה לי ספק שאפנה אליו. רק כשהתחלנו את הראיון, הבנתי כמה מעט אני יודע על עברו הצבאי. הראיון היה מעניין ומרתק, למדתי להכיר אדם שהוא חלק ממשפחתי באופן חדש, אופן שרבים ממשפחתי לא זוכים להכיר. למדתי על עברו הצבאי, הערכים החשובים לו והאמונות שלו. אני חושב שתיעוד והנצחה של אנשים כמו אליהו הוא חשוב, ועבודות מסוג זה יישארו מזכרת לו, למשפחתו ולחיילים נוספים בחיל, הממשיכים את דרכו, אפילו מבלי להכירו.

חיפוש מידע

חללים שמועד נפילתם היום

כניסת חברים